Între 20 și 22 august, primul cabinet stomatologic mobil din România a ajuns la 52 de copii din satele Murighiol, Sarinasuf, Dunavățu de Jos și Plopu pentru a asigura în mod gratuit prevenție și tratament stomatologic pentru această comunitate.
În discursul public din România, este subliniată des importanța prevenției, însă rar sunt oferite exemple de bune practici în prevenție, cel puțin în ceea ce privește sănătatea orală. Recomandările medicilor dentiști și strategiile de prevenție pentru sănătate orală din alte țări europene, prezintă prevenția pentru sănătate orală ca fiind posibilă prin acțiuni concrete de prevenire a apariției cariei dentare prin controale regulate la medicul stomatolog, fluorizări dentare și sigilări ale dinților sănătoși și periaj dentar efectuat corect, de cel puțin două ori pe zi. În plus, Organizația Mondială a Sănătății a formulat în 2017 o serie de recomandări care vizează măsuri care să fie integrate în strategii naționale care vizează sănătatea copiilor și a femeilor însărcinate(1).
Asociația Merci Charity Boutique, prin cabinetul stomatologic mobil pe care îl deține, a venit în sprijinul copiilor din această comună prin proiectul “Educație orală, prevenție și nutriție pentru sănătatea orală a copiilor din grupuri vulnerabile prin cabinetul stomatologic mobil Zâna Merciluță”. Astfel, 28% dintre copiii din comuna Murighiol au beneficiat în perioada 20-22 august de intervenții stomatologice pentru prevenirea cariilor dentare, tratament non-invaziv în cabinetul stomatologic mobil și educație pentru sănătate orală prin periaj dentar și o alimentație sănătoasă, prin informarea copiilor și a părinților asupra efectelor negative ale consumului de zahăr și vizualizarea conținutului de zahăr din zece cele mai consumate alimente. Copiii au primit gratuit și pastă de dinți și periuță.
Din datele colectate de la beneficiarii din satele Murighiol, Sarinasuf, Dunavățu de Jos și Plopu, a rezultat un număr mediu de dinți afectați de cariile dentare de 5,83 dinți/copil, peste limita superioară a mediei europene situată între 0,5 și 3,5 dinți afectați de cariile dentare la vârsta de 12 ani conform Organizației Mondiale a Sănătății. Echipa a efectuat 350 de proceduri dentare în valoare de 43.295 ron (calcul efectuat folosind tabelul de prețuri al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate din pachetul de tratament dentar pentru fiecare copil). Din cele 288 carii diagnosticate la grupul de copii beneficiari, echipa a tratat 149 dintre ele (52%) și a efectuat 201 sigilări dentare cu o medie de 5 sigilări/copil ceea ce înseamnă că 8 dinți au fost salvați la fiecare copil. Numai unul din trei copii a mai fost la medicul stomatolog. Valoarea totală a intervenției în comunitate care include valoarea intervențiile orale și pachetul de igienă dentară (pastă, periuță și suport) este 51.095 ron.
“Fiecare copil are problemele lui și povestea lui. Cele mai impresionante povești sunt cele legate de lipsa periajului dentar, copii neștiind că trebuie să se spele pe dinți, unii dintre ei neavând nici măcar o periuță de dinți!”, Dr. Asma Battah, medic voluntar în acțiunea Zânei Merciluță din comuna Murighiol.
Deși în comuna Murighiol există un cabinet stomatologic în contract cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Tulcea2, la un buget lunar de 1700 de lei pe care în medie îl poate deconta un medic dentist în contract cu casa, este posibil să tratezi grupul de copii pe care asociația Merci Charity Boutique l-a tratat doar în 2 ani și o lună față de 3 zile, timpul necesar asociației pentru a realiza cele 350 proceduri de medicină dentară și salva 8 dinți în medie pentru fiecare copil. În cei 2 ani de așteptare, o carie dentară în stadiu incipient poate duce la pierderea definitivă a dintelui.
Pentru această acțiune, asociația a colaborat cu școala gimnazială Murighiol și primăria Murighiol care au contribuit la promovarea acțiunii în comună și au permis parcarea cabinetului mobil și conectarea la o sursă de curent din căminul cultural.
În luile iulie și august, 103 copii din județul Tulcea au beneficiat de intervenții stomatologice pentru prevenirea cariilor dentare, tratament non-invaziv în cabinetul stomatologic mobil și educație pentru sănătate orală prin proiectul “Educație orală, prevenție și nutriție pentru sănătatea orală a copiilor din grupuri vulnerabile prin cabinetul stomatologic mobil Zâna Merciluță”.
Proiect derulat de asociația Merci Charity Boutique și finanțat prin programul „În stare de bine”, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.
*****
Despre Merci Charity Boutique
MCB este o organizație nonprofit înființată în 2012, al cărei scop este să acorde sprijin cauzelor umanitare, prin proiecte de sănătate mobilă şi educaţie, având în prim plan copiii cu probleme medicale și sociale. „Zâna Merciluță” este primul cabinet stomatologic mobil din România care oferă servicii gratuite pentru copii cazuri sociale și umanitare (www.zanamerciluta.ro).
Despre Programul În stare de bine
Programul În stare de bine este un program de finanțare ce oferă anual granturi nerambursabile în valoare totală de 1 milion de euro organizațiilor neguvernamentale din România. Programul este susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile. Obiectivul programului este creșterea calității vieții locuitorilor din comunitățile rurale și urbane, prin sprijinirea inițiativelor care au un impact pozitiv în domeniile cultură, sport sau viaţă sănătoasă şi care se adresează cu prioritate grupurilor vulnerabile. Pentru mai informații, accesați www.instaredebine.ro.
Despre Kaufland România
Kaufland se numără printre cele mai mari companii de retail din Europa, cu peste 1.270 de magazine în 7 țări și o rețea de 126 de magazine în România. Asumarea responsabilității ecologice și sociale este un aspect esențial al politicii corporative Kaufland. Crezul companiei constă în ideea că lumea poate fi un loc mai bun prin implicarea fiecăruia, de aceea, în 2018, Kaufland a dezvoltat platforma „Implicarea face diferența”, sub umbrela căreia sunt comunicate toate acțiunile de responsabilitate socială. Cea mai mare parte a proiectelor CSR ale companiei sunt desfășurate în parteneriat cu asociații nonguvernamentale regionale sau naționale și urmăresc implementarea de programe sociale complexe ce se adresează unor grupuri mari de beneficiari. Pentru mai multe informații, vizitați www.kaufland.ro.
Despre Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile
Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC) este o organizație neguvernamentală, independentă, înființată în anul 1994, la inițiativa Comisiei Europene. FDSC promovează o societate civilă puternică și sustenabilă, care contribuie la apărarea valorilor democratice, prin sprijinirea actorilor societății civile, mobilizarea de resurse, încurajarea unui mediu favorabil și întărirea cooperării cu celelalte sectoare. Pentru mai multe informații, accesați www.fdsc.ro.
.
Surse
1 http://apps.who.int/iris/bitstream/10665/255627/1/WHO-NMH-PND-17.1-eng.pdf
2 http://www.casan.ro/castl/page/lista-furnizori-in-contract-9.html