Bucuresti, 12 iunie 2020. 4000 de combinezoane de protecție pentru spitale urmează să fie produse de o afacerea socială Atelier Merci în parteneriat cu croitori și ateliere de croitorie din București.
Producția locală de echipamente de protecție și prevenția prin echipamente de protecție adecvate sunt două lecții importante pe care societatea românească le-a învățat din criza medicală COVID-19.
Inspirată de aceste două lecții recente, asociația Merci Charity Boutique derulează în următoarele șase luni proiectul ”Construirea capacității locale de producție a echipamentelor medicale: costume medicale de protecție pentru cadrele medicale, produse în România”. Scopul proiectului este construirea capacității locale pentru producția de combinezoane de protecție de către un cluster de croitori și ateliere de croitorie din București pentru prevenirea COVID-19 în spitale cu pacienți COVID-19. Combinezoanele produse prin acest proiect vor fi oferite gratuit spitalelor, într-o fază ulterioară a proiectului.
„În 2016, am deschis sub umbrela ONG-ului Merci Charity Boutique o afacere socială, un atelier de croitorie pe care l-am numit Atelier Merci unde producem haine pentru femei și copii, din materiale naturale și organice și donăm 100% din profit pentru proiectul de asistență medicală mobilă al asociației. Înțelegem și cunoaștem sectorul medical și avem experiență în producția de îmbrăcăminte. De aceea, la declanșarea crizei medicale COVID-19 ne-am hotărât că trebuie să ne adaptăm misiunea socială pentru sprijini încheierea crizei medicale. Astfel, prin atelierul nostru social și împreună cu colaboratori, vom sprijini spitalele din România unde există cazuri COVID-19 și secțiile de oncologie în prevenirea contaminării personalului medical prin purtarea combinezoanelor de protecție.”, au declarat reprezentantele asociației.
În prima etapă, asociația va identifica colaboratori din București pentru producția combinezoanelor, urmând ca după ce prima tranșă de combinezoane este produsă să invite spitalele să se înregistreze pentru a le primi gratuit. Croitorii și atelierele de croitorie interesate să se alăture proiectului, sunt invitate să completeze formularul de înregistrare disponibil pe: https://forms.gle/mawaAi26iDjs7iZN8 până la data de 19 iunie, ora 18.00.
În cele șase luni ale proiectului, echipa și-a propus să producă până la 4.000 de combinezoane de protecție cu sprijinul a 8-10 croitori și ateliere de croitorie din București.
Proiect derulat de asociația Merci Charity Boutique și finanțat prin programul „În stare de bine”, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.
*****
Despre asociația Merci Charity Boutique
Merci Charity Boutique este o organizație nonprofit al cărei scop este să acorde sprijin prin proiecte de sănătate mobilă şi educaţie pentru copii cu probleme medicale și sociale. În 2016, asociația a creat afacerea socială “Atelier Merci”, un atelier de croitorie situat în București care produce articole de îmbrăcăminte pentru femei, copii și bărbați și donează 100 % din profitul obținut către asociația Merci Charity Boutique și proiectul de tratament stomatologic mobil „Zâna Merciluță”.
Website: www.ateliermerci.ro și www.mercicharity.ro
Despre Programul În stare de bine
Programul În stare de bine este un program de finanțare ce oferă anual granturi nerambursabile în valoare totală de 1 milion de euro organizațiilor neguvernamentale din România. Programul este susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile. Obiectivul programului este creșterea calității vieții locuitorilor din comunitățile rurale și urbane, prin sprijinirea inițiativelor care au un impact pozitiv în domeniile cultură, sport sau viaţă sănătoasă şi care se adresează cu prioritate grupurilor vulnerabile. Pentru mai informații, accesați www.instaredebine.ro.
Despre Kaufland România
Kaufland se numără printre cele mai mari companii de retail din Europa, cu peste 1.270 de magazine în 7 țări și o rețea de 126 de magazine în România. Asumarea responsabilității ecologice și sociale este un aspect esențial al politicii corporative Kaufland. Crezul companiei constă în ideea că lumea poate fi un loc mai bun prin implicarea fiecăruia, de aceea, în 2018, Kaufland a dezvoltat platforma „Implicarea face diferența”, sub umbrela căreia sunt comunicate toate acțiunile de responsabilitate socială. Cea mai mare parte a proiectelor CSR ale companiei sunt desfășurate în parteneriat cu asociații nonguvernamentale regionale sau naționale și urmăresc implementarea de programe sociale complexe ce se adresează unor grupuri mari de beneficiari. Pentru mai multe informații, vizitați www.kaufland.ro.
Despre Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile
Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC) este o organizație neguvernamentală, independentă, înființată în anul 1994, la inițiativa Comisiei Europene. FDSC promovează o societate civilă puternică și sustenabilă, care contribuie la apărarea valorilor democratice, prin sprijinirea actorilor societății civile, mobilizarea de resurse, încurajarea unui mediu favorabil și întărirea cooperării cu celelalte sectoare. Pentru mai multe informații, accesați www.fdsc.ro.