Pentru unii oameni care locuiesc la oras, ordinul 606 nu are o semnificație aparte.
Pentru majoritatea oamenilor care locuiesc la sat, înseamnă acces la sănătate.
Pentru asociația Merci Charity și susținătorii ei, înseamnă rezultatul unei munci de peste un an pentru crearea legislației care aprobă normele metodologice privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea cabinetelor mobile de medicină, în beneficiul tuturor românilor care din varii motive (lipsă infrastructurii, bani, educație), nu au acces la diverse servicii medicale de care au nevoie.
Starea de sănătate a populației este influențată fundamental de stilul de viață, de nivelul de educație, inclusiv educație pentru sănătate și de accesul la serviciile de sănătate, în special la cele preventive, din această perspectivă prevenirea bolilor și menținerea stării de sănătate fiind deziderate cu eficacitate superioară tratării bolilor.
În 2016, în timp ce în mediul urban au funcţionat 10.400 de cabinete medicale independente de specialitate, în mediul rural numărul acestora a fost de 27,2 ori mai mic, respectiv, de numai 381 de cabinete. Dat fiind că 43,7% din populația României locuiește în mediul rural, adesea fără acces la servicii medicale și că din cei 1.900.000 de copii care trăiesc sub spectrul sărăciei, 1.400.000 locuiesc la sat, cabinetele medicale mobile sunt o soluție pentru aducerea medicilor de diverse specialități, mai aproape de oameni.
Deși a existat o rezistență puternică la schimbare în primele luni în care asociația Merci Charity a făcut demersuri pentru crearea acestei legislații, cu sprijinul jurnalistului ProTV, Alex Dima, a secretarului de stat în Ministerul Sănătății dna. Rodica Nassar, a comunității declic.ro şi a altor oameni de bine, asociația a ajuns la rezultatul pe care îl comunică astăzi: publicarea în Monitorul Oficial a ordinului care reglementează înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea cabinetelor mobile de medicină.
Asociația are experiență în gestionarea primului cabinet mobil de medicină dentară* cu care asigură gratuit profilaxie dentară copiilor din sate sărace și copiilor cu afecțiuni oncologice (“Zâna Merciluță”), cu sprijinul unei echipe de medici dentiști voluntari. După publicarea ordinului, asociația va putea asigura și tratament stomatologic.
În curând, asociația Merci Charity va crea un al doilea cabinet mobil de medicină dentară cu care va derula profilaxie și tratament dentar în județe din centrul țării.
www.zanamerciluta.ro