220 de copii din satele Dăroaia și Luminești din comunele Roșia Montană și Sohodol au primit gratuit produse de igienă orală și de profilaxie pentru a preveni viitoare afecțiuni dentare, mai ales că în niciuna dintre comune nu există cabinet stomatologic unde copiii să beneficieze în mod gratuit de servicii de prevenție și tratament dentar, conform dreptului lor la asistență stomatologică.
Prin prevenție dentară înțelegem consultație la medicul dentist, periaj dentar profesionist, fluorizare, sigilare dentară și periaj dentar efectuat acasă cu regularitate. Importanța acțiunilor de prevenție dentară este un subiect puțin discutat în presă și puțini adulți înțeleg necesitatea unui control anual la medicul dentist pentru ei și pentru copii.
În multe comune din România, nu există cabinete stomatologice (doar 13% din totalul cabinetelor stomatologice funcționează la sat1) și puține dintre acestea pot oferi intervenții stomatologice în mod gratuit copiilor, conform dreptului lor la asistență stomatologică gratuită, până la vârsta de 18 ani. Fără existența acestor cabinete și fără prezența unui medic dentist în comunitate, există șanse slabe ca locuitorii din acele comune să deplaseze într-o altă comună sau în cel mai apropiat oraș numai pentru prevenție dentară. În lipsa unui control dentar periodic, se poate întâmpla ca una din bolile2 asociate afecțiunilor cavității orale să apară: endocardita (infecție a mucoasei interioare a inimii ce apare de obicei atunci când bacteriile sau microorganisme din alte zone ale corpului, cum ar fi gura, se răspândesc prin fluxul sanguin și ajung la zonele deteriorate ale inimii), boli cardiovasculare și naștere prematură și greutatea scăzută la naștere.
În comunele Roșia Montană și Sohodol nu există niciun cabinet stomatologic unde copiii să beneficieze de dreptul lor la asistență stomatologică gratuită, deci nu pot beneficia nici de prevenție dentară, nici de tratament în proximitatea casei. Cele mai apropiate opt cabinete stomatologice în contract cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Alba se află pe o rază de 40 de kilometri de cele două comune. Foarte rar persoane din comunități cu o situație economică precară se vor deplasa pentru servicii medicale de prevenție.
Fiecare copil din cele două sate a primit un kit de profilaxie orală cu pastă de dinți, două periuțe, o monodoză de fluor, cartea educațională “Dințică în regatul Zânei Merciluță” și pentru părinți, lista intervențiilor stomatologice la care fiecare copil are dreptul în mod gratuit în cabinetele stomatologice care au încheiat contract cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Alba.
Acțiunea de distribuție a kit-urilor de profilaxie dentară a primit aprobarea Direcției de Sănătate Publică Alba și a fost susținută prin voluntariat de medicii dentiști Răzvan Paraschiv, Andrei Stanciu și Alex Radu din București, voluntar cu experiență al asociației Adina Georgescu, mediatorul comunitar Felicia Petaca, Tică Darie de la organizația Națională Cercetașii României – Centrul Local Roșia Montană și localnici din cele două comune.
Proiectul a fost derulat de asociația Merci Charity cu susținerea Telus International Community Board Romania.
***
Asociația Merci Charity Boutique
Asociația Merci Charity Boutique este o organizație nonprofit înființată în 2012, al cărei scop este acordarea de sprijin cauzelor umanitare, prin proiecte de sănătate mobilă şi educaţie, având în prim plan copiii cu probleme medicale și sociale. Asociația deține două cabinete stomatologice mobile și pe termen lung are ca obiectiv crearea unei rețele de cabinete stomatologice mobile și promovarea soluțiilor de medicină mobilă.
Website: www.zanamerciluta.ro
Telus International Community Board Romania
Fundația TELUS International Community Board Romania este o inițiativă de responsabilitate socială derulată de TELUS Internațional la nivel global și susține filosofia companiei de a dărui acolo unde trăim care s-a tradus, începând cu 2005 în donarea a 72 milioane de dolari pentru susținerea a
7.000 de proiecte cu impact asupra a peste 2 milioane de copii și tineri.
Surse
1. Sănătatea orală în România, raport de cercetare, 2016.
2. Clinica Mayo, Rochester, Minnesota, United State.