De vorbă cu un om bun la un ceai marca Merci Charity Boutique
Uneori, în viaţă, un şut în fund chiar e un pas înainte. Aşa, cel puţin, pare a se fi întâmplat în cazul Alinei Ţiplea, sufletul Merci Charity Boutique, ceainărie şi concept store caritabil. De la un eşec, revitalizarea grădinii Capitol din Bucureşti, care a picat din lipsă de fonduri, a apărut Merci Charity Boutique, o formă de antreprenoriat social care în Occident e deja la ordinea zilei.
Pe Alina Ţiplea am cunoscut-o din întâmplare. Iarna trecută căutam un loc unde să-mi petrec ziua şi am întrebat mai mulţi prieteni. Printre ei, pe Simona Dobre a cărei recomandare am urmat-o până la urmă, doar că în zăpăceala zilelor ălora am ajuns fix în altă parte, la Merci Charity Boutique (care abia se deschisese de o lună), unde dă şi ea o mână de ajutor. Normal că i-am pus pe un drum greşit şi pe prietenii care urmau să vină.
Telefoane, aiureli, corecţii de ultim moment. Am rezolvat, dar toată confuzia şi ameţeala a avut şi un câştig. Am întâlnit-o pe Alina, unul dintre puţinii oameni cu adevărat buni pe care îi ştiu. Deschisă şi zâmbitoare m-a întâmpinat de parcă ne ştiam de ani buni, chiar dacă nu ne întâlnisem niciodată, şi, mai ales, de parcă nu ajunsesem acolo din greşeală.
Aşa că la multe luni distanţă şi tot atâtea luni de când mi-am promis să donez ce pot pe acolo (şi n-am făcut-o, lene, lipsa de timp habar n-am), m-am gândit totuşi că măcar de vorbă putem sta.
Merci Charity Boutique a apărut, aşa cum spuneam, după ce Alina şi câţiva prieteni au încercat să reintroducă în circuit grădina Capitol. N-au reuşit, dar tipul ăsta de activitate socială s-a devenit esenţial pentru ea şi astfel şi-a făcut apariţia cafeneaua şi magazinul conceptual, amplasat momentan în Centrul Vechi.
„După ce a picat ideea cu Capitol, unde am lucrat la lopată la propriu, din cauza banilor, problemă care apare mereu, am fost foarte supărată. Aşa a apărut Merci, am avut primul caz, am încercat să strângem bani pentru Adriana. Apoi, aveam diferite obiecte la care ţineam, dar pe care nu le foloseam aşa că am încercat să le vând pentru a folosi banii. Am făcut câteva evenimente, târguri caritabile cu obiecte donate, concerte. Cazurile le luam de la diferite fundaţii, cum e Mereu Aproape”, îşi aminteşte Alina.
Evident, să aşterni cuvinte pe hârtie e uşor, povestea e un pic mai complicată, până şi termenul caritabil ţinea oamenii departe…. continuare