În perioada 1 iulie 2019 – 29 februarie 2020, Asociația Merci Charity Boutique care a creat și gestionează primul cabinet stomatologic mobil din România, a finalizat programul de asistență stomatologică mobilă finanţat prin programul „În stare de bine”, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.
În cele 8 luni de derulare a programului, asociația Merci Charity Boutique a acordat gratuit servicii de profilaxie orală, tratament stomatologic, educație pentru sănătate orală pentru copii din județele Tulcea, Mureș, Ilfov și București și a informat părinții și membrii familiilor copiilor despre dreptul fiecărui copil la asistență stomatologică.
Astfel, 670 de copii din satele C.A. Rosetti, Letea, Periprava, Murighiol, Sarinasuf, Dunavățu de Jos, Plopu, Topolog, Sâmbăta Nouă, Cerbu, Făgărașu Nou, Calfa (județul Tulcea), Chitila (județul Ilfov), sat Cund (județul Mureș) și București (școlile nr. 134, 136 și 190) au primit gratuit intervenții stomatologice non-invazive. Profilaxia dentară previne apariția cariei dentare, a bolii parodontale și a evoluției cariei dentare. Ținând cont de multiplele roluri ale profilaxiei orale, echipa a derulat acțiuni de exersare a periajului dentar la clasă la care au participat 971 de copii din județele Tulcea, Ilfov, Mureș și București din 17 școli. “Periajul dentar realizat corect este esențial pentru dezvoltarea armonioasă a unui organism în creștere, asa cum este cel al unui copil. Lipsa periajului poate cauza complicații majore precum carii, infecții, durere, afectarea dinților permanenți și subnutriție.”, dr. Teona Gherasimat, medic voluntar. 23 de medici dentiști au efectuat 325 de ore de voluntariat.
În paralel, asociația a trecut la pregătirea medicilor care doresc să profeseze într-un cabinet mobil, pentru a răspândi conceptul de cabinet mobil și pentru a privi mediul rural ca pe o zonă la care pot avea acces într-un mod mai eficient decât prin infrastructura clasică a unui cabinet stomatologic fix. “Sunt mândră să fiu parte din această echipă și că am avut oportunitatea sa împărtășesc din experiența mea la prima ediție a trainingului de pregătire a medicilor care doresc să profeseze într-un cabinet stomatologic mobil.”, a declarat dr. Asma Battah, medic voluntar și trainer cu peste 250 de ore de voluntariat în cabinetul mobil. La training au participat 15 medici dentiști din 8 orașe, interesați să profeseze într-un cabinet mobil. “Am expus metode de tratament minim invazive, ușor de aplicat și utile pentru tratament eficient într-un cabinet dentar mobil.”, a declarat dr. Carla Achim, trainer și medic voluntar.
Cu fiecare dintre cele 4 componente ale programului axat pe îmbunătățirea accesului la servicii de medicină dentară pentru copii, prin tratament stomatologic mobil, prin informarea părinților despre modul în care pot accesa în mod gratuit servicii stomatologice pentru copii, prin profilaxie dentară în școli și training de pregătire a medicilor, asociația contribuie la îmbunătățirea sănătății orale a copiilor din România. Cu fiecare euro investit, asociația a oferit servicii de asistență stomatologică în valoare de cel puțin 2 euro.
Proiect derulat de asociația Merci Charity Boutique și finanțat prin programul „În stare de bine”, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.
Imagini din actiuni sunt prezentate in materialul video: https://www.youtube.com/watch?v=9lgCAjfzEvM&feature=youtu.be
*****
Despre Merci Charity
Merci Charity este o organizație non-profit al cărei scop este să acorde sprijin prin proiecte de sănătate mobilă şi educaţie pentru copii cu probleme medicale și sociale. „Zâna Merciluță” este primul cabinet stomatologic mobil din România care oferă servicii gratuite pentru copii cazuri sociale și umanitare www.zanamerciluta.ro.
Despre Programul În stare de bine
Programul În stare de bine este un program de finanțare ce oferă anual granturi nerambursabile în valoare totală de 1 milion de euro organizațiilor neguvernamentale din România. Programul este susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile. Obiectivul programului este creșterea calității vieții locuitorilor din comunitățile rurale și urbane, prin sprijinirea inițiativelor care au un impact pozitiv în domeniile cultură, sport sau viaţă sănătoasă şi care se adresează cu prioritate grupurilor vulnerabile. Pentru mai informații, accesați www.instaredebine.ro.
Despre Kaufland România
Kaufland se numără printre cele mai mari companii de retail din Europa, cu peste 1.270 de magazine în 7 țări și o rețea de 126 de magazine în România. Asumarea responsabilității ecologice și sociale este un aspect esențial al politicii corporative Kaufland. Crezul companiei constă în ideea că lumea poate fi un loc mai bun prin implicarea fiecăruia, de aceea, în 2018, Kaufland a dezvoltat platforma „Implicarea face diferența”, sub umbrela căreia sunt comunicate toate acțiunile de responsabilitate socială. Cea mai mare parte a proiectelor CSR ale companiei sunt desfășurate în parteneriat cu asociații nonguvernamentale regionale sau naționale și urmăresc implementarea de programe sociale complexe ce se adresează unor grupuri mari de beneficiari. Pentru mai multe informații, vizitați www.kaufland.ro .
Despre Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile
Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC) este o organizație neguvernamentală, independentă, înființată în anul 1994, la inițiativa Comisiei Europene. FDSC promovează o societate civilă puternică și sustenabilă, care contribuie la apărarea valorilor democratice, prin sprijinirea actorilor societății civile, mobilizarea de resurse, încurajarea unui mediu favorabil și întărirea cooperării cu celelalte sectoare. Pentru mai multe informații, accesați www.fdsc.ro.
Contact Asociatia Merci Charity Boutique
Daniela Staicu, dani@mercicharity.ro, 0726008152
Alina Tiplea, alina@mercicharity.ro, 0723795193