În perioada 4-6 octombrie 2019, Asociația Merci Charity Boutique care gestionează primul cabinet stomatologic mobil din România a organizat prima ediție a trainingului de pregătire a medicilor dentiști pentru lucrul într-un cabinet stomatologic mobil. Evenimentul a avut loc în cadrul proiectului “Educație orală, prevenție și nutriție pentru sănătatea orală a copiilor din grupuri vulnerabile prin cabinetul stomatologic mobil Zâna Merciluță”, finanţat prin programul „În stare de bine”, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.
După ce în 2017 asociația a creat primul cabinet stomatologic mobil care asigură profilaxie și tratament stomatologic gratuit copiilor din zone rurale, în 2019 al doilea cabinet și legislația pentru înființarea, autorizarea și funcționarea unui cabinet medical mobil, asociația a trecut la pregătirea medicilor care doresc să profeseze într-un cabinet mobil, pentru a răspândi conceptul de cabinet mobil și pentru a privi mediul rural ca pe o zonă la care pot avea acces într-un mod mai eficient decât prin infrastructura clasică a unui cabinet stomatologic fix. La training au participat 15 medici dentiști din 8 orașe, interesați să profeseze într-un cabinet mobil.
Medicii s-au familiarizat cu tehnicile eficiente de lucru dintr-un cabinet stomatologic mobil și bune practici ale modului de lucru rezultate din munca de teren a cabinetului stomatologic mobil. Sesiunile din training au oferit informații despre particularitățile lucrului pe teren în comunități rurale folosind un cabinet stomatologic mobil, introducere în tehnica non-invazivă Hall-Crown și alte tehnici eficiente în acest context. De asemenea, medicii au participat la un workshop în care au formulat recomandări de acțiuni de profilaxie orală care pot fi aplicate la nivel național cu un buget mic. În a treia zi a trainingului, medicii au participat la o sesiune practică în cabinetul stomatologic mobil acordând profilaxie și tratament stomatologic la 31 de copii din satul Cund, comuna Bahnea din Mureș cu sprijinul școlii cu clasele I-IV din Cund. Fiecare copil a primit pastă de dinți, periuță și ghidul de nutriție povestit „Povestea lui Mofturos”.
“Am pornit acum 3 ani, la drum, cu o valiza și multă speranță catre copiii din Cund. Ne doream să salvăm cât mai multe zâmbete și să creăm obiceiuri sănătoase prin periaj și prin alimentație corectă. Pe același drum am revenit după 3 ani cu peste 2000 de zâmbete salvate. Sunt mândră să fiu parte din această echipă și că am avut oportunitatea sa împărtășesc din experiența mea la prima ediție a trainingului de pregătire a medicilor care doresc să profeseze într-un cabinet stomatologic mobil.”, a declarat dr. Anca Battah, trainer și medic voluntar cu peste 250 de ore de voluntariat în cabinetul mobil.
Sesiunile au fost coordonate de patru traineri și facilitatori: dr. Asma Battah (Clinicile Dr. Leahu, București), Dr. Carla Achim (KinderplusZahnarzt, Berlin), Alina Țiplea și Daniela Staicu (asociația Merci Charity Boutique, fondatoarele proiectului de medicină dentară mobilă Zâna Merciluță). Cei 15 medici dentiști participanți sunt din București, Cluj-Napoca, Brăila, Timișoara, Brașov, Constanța, Drobeta-Turnu Severin, Craiova.
„Am expus metode de tratament minim invazive, ușor aplicabile și utile pentru a trata eficient şi rapid copiii într-un cabinet dentar mobil. Duminică am avut ocazia să fac voluntariat și am tratat cu mare drag alături de colegii mei copii din satul Cund. Este o experiență deosebită să ai șansa să ajuți.” a declarat dr. Carla Achim, trainer și medic voluntar din Berlin.
Agenda trainingului este disponibilă pe: http://zanamerciluta.ro/prima-editie-a-trainingului-pentru-introducere-in-medicina-mobila/.
Trainingul s-a derulat în satul Cund, comuna Bahnea, județul Mureș la Valea Verde și susținut pe partea de mobilitate de Autonom.
Proiect derulat de asociația Merci Charity Boutique și finanțat prin programul „În stare de bine”, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.
*****
Despre Merci Charity
Merci Charity este o organizație nonprofit înființată în 2012 al cărei scop este să acorde sprijin cauzelor umanitare, prin proiecte de sănătate mobilă şi educaţie pentru copii cu probleme medicale și sociale. „Zâna Merciluță” este primul cabinet stomatologic mobil din România care oferă servicii gratuite pentru copii cazuri sociale și umanitare (www.zanamerciluta.ro).
Despre Programul În stare de bine
Programul În stare de bine este un program de finanțare ce oferă anual granturi nerambursabile în valoare totală de 1 milion de euro organizațiilor neguvernamentale din România. Programul este susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile. Obiectivul programului este creșterea calității vieții locuitorilor din comunitățile rurale și urbane, prin sprijinirea inițiativelor care au un impact pozitiv în domeniile cultură, sport sau viaţă sănătoasă şi care se adresează cu prioritate grupurilor vulnerabile. Pentru mai informații, accesați www.instaredebine.ro.
Despre Kaufland România
Kaufland se numără printre cele mai mari companii de retail din Europa, cu peste 1.270 de magazine în 7 țări și o rețea de 126 de magazine în România. Asumarea responsabilității ecologice și sociale este un aspect esențial al politicii corporative Kaufland. Crezul companiei constă în ideea că lumea poate fi un loc mai bun prin implicarea fiecăruia, de aceea, în 2018, Kaufland a dezvoltat platforma „Implicarea face diferența”, sub umbrela căreia sunt comunicate toate acțiunile de responsabilitate socială. Cea mai mare parte a proiectelor CSR ale companiei sunt desfășurate în parteneriat cu asociații nonguvernamentale regionale sau naționale și urmăresc implementarea de programe sociale complexe ce se adresează unor grupuri mari de beneficiari. Pentru mai multe informații, vizitați www.kaufland.ro.
Despre Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile
Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC) este o organizație neguvernamentală, independentă, înființată în anul 1994, la inițiativa Comisiei Europene. FDSC promovează o societate civilă puternică și sustenabilă, care contribuie la apărarea valorilor democratice, prin sprijinirea actorilor societății civile, mobilizarea de resurse, încurajarea unui mediu favorabil și întărirea cooperării cu celelalte sectoare. Pentru mai multe informații, accesați www.fdsc.ro.
Contact
Asociatia Merci Charity Boutique
Daniela Staicu, dani@mercicharity.ro, 0726008152
Alina Tiplea, alina@mercicharity.ro, 0723795193