• CUNOASTE-NE
    • Despre noi
    • Echipa noastra
    • In presa
    • Intrebari frecvente
  • Implica-te
  • Proiecte
  • Evenimente
  • Blog
      • Asociația Merci Charity și Kaufland România aduc în satele ieșene primul cabinet stomatologic școlar mobil pentru copii
        mai 10th,2022 No Comments
      • Mărim echipa din Iași: recrutăm doi medici stomatologi
        februarie 22nd,2022 No Comments
      • Extindem proiectul în județul Iași și angajăm!
        februarie 7th,2022 No Comments
      • Sanatoriul de Pneumoftiziologie Brad din Hunedoara a primit donație un spirometru, echipament esențial în diagnosticarea pacienților cu afecțiuni pulmonare
        octombrie 7th,2021 No Comments
      • Trei ani în comunitatea Mobile Healthcare Association, SUA
        septembrie 29th,2021 No Comments
    • Asociația Merci Charity și Kaufland România aduc în satele ieșene primul cabinet stomatologic școlar mobil pentru copii

      mai 10, 2022 by admin
      Asociația Merci Charity și Kaufland România aduc în satele ieșene primul cabinet stomatologic școlar mobil pentru copii

      Șase sute de elevi care învață în instituții de învățământ din comune marginalizate din județul Iași vor beneficia, unii chiar pentru prima dată în viață, de acces la servicii stomatologice, în mod gratuit, în cabinetul stomatologic școlar mobil al asociației Merci Charity cu susținerea Kaufland România, până la finalul anului. Consecințele lipsei accesului la servicii de asistență stomatologică pentru copii din mediul rural se văd la adulții de azi: unul din trei și-a pierdut deja trei dinți până la vârsta de 40 de ani și unul din 20 are nevoie de implanturi. O sănătate orală precară poate afecta digestia, inima, accesul la educație prin absențe școlare cauzate de dureri dentare, familia și poate genera neintegrare socială prin respingere socială, refuz la angajare. Proiectul susținut de Kaufland România, vine în sprijinul a 600 de copii cu vârsta între 6 și 14 ani, scopul fiind pilotarea unei soluții de asistență stomatologică preventivă ...

      afla mai multe
  • Atelier
  • Contact
  • Doneaza acum

Folosind un model internațional de educație pentru sănătate orală, Merci Charity a introdus în școli un program pilot de periaj dentar pentru copii

februarie 27, 2019 by admin in Blog

Echipa Merci Charity a încheiat pilotarea programului de periaj dentar introdus în școli , care prin folosirea unor bune practici validate internațional, a urmărit dezvoltarea deprinderii de a se peria zilnic pe dinți la copii din ciclul primar și gimnazial. Programul introdus în 4 școli din sate doljene și 3 școli din cartierele Rahova și Ferentari din București a abordat și subiectul alimentației corecte prin reprezentarea vizuală a nivelului de zahăr conținut în alimente consumate des de copii și explicarea consecințelor consumului ridicat de zahăr asupra dinților. Lipsa periajului dentar și alimentația bogată în zahăr sunt cauzele principale ale apariției cariilor dentare la copii.

Educația orală la nivel mondial
Cariile dentare sunt una dintre cele mai frecvente afecțiuni orale care afectează la nivel global între 60 și 90% dintre copii1, 2. Cariile netratate influențează sănătatea și bunăstarea copilului, inclusiv capacitatea de a mânca și mesteca, greutatea corporală, creșterea, stima de sine și comunicarea 3. Impactul cariei dentare asupra dezvoltării copilului a fost asociat și cu frecventarea redusă a școlii și lipsa concentrării4,
Un studiu american 5 publicat în 2017 care a măsurat impactul a 26 de programe de periaj dentar derulate în școli din 12 țări, a demonstrat că introducerea de programe de periaj dentar în școli și în alte instituții la o vârstă fragedă, are capacitatea de a preveni apariția cariilor dentare prin îndepărtarea plăcii, expunerea regulată la fluor, dezvoltarea unei tehnici corecte de periaj dentar și a unor obiceiuri bune de igienă orală.

Școlile ca spațiu pentru promovarea sănătății orale
Organizația Mondială a Sănătății, prin „Global School Health Initiative” pentru îmbunătățirea sănătății elevilor, a familiilor și a altor membri ai comunității6, a demonstrat că mediul școlar oferă o modalitate eficientă de a ajunge la copii și familiile acestora. Elevii de școală primară învață și dezvoltă abilități, atitudini și convingeri pe tot parcursul vieții, iar comportamentele durabile legate de sănătatea orală pot fi dezvoltate prin intermediul activităților de promovare a sănătății în școli 7. Programele de periaj dentar în școli introduse pe termen lung, oferă suport în dezvoltarea unei abilități care poate nu este introdusă de părinți acasă sau nu este prezentată corect.

Educația orală în România
În România, un copil din 10 nu s-a spălat niciodată pe dinți8. 3 din 4 copii cu vârste între 5 şi 13 ani au carii la dinţii temporari și 4 din 10 copii de până în 13 ani au carii la dinţii definitivi, situaţie care arată lipsa unui comportament de prevenţie9. Conform informațiilor culese din teren, motivele pentru care copiii nu se spală pe dinți variază de la lipsa banilor până la lipsa educației dentare a părinților. De asemenea, situația accesului la servicii de medicină dentară în mediul rural este dramatică: la sate sunt de 7 ori mai puțin medici dentiști comparat cu mediul urban10.

Programul „Educație și prevenție pentru sănătatea orală a copiilor din medii defavorizate prin Zâna Merciuță – cabinet stomatologic mobil”
În luna noiembrie, asociația a introdus în școli un program de periaj dentar prin care peste 660 de copii din clasele primare și gimnaziale au învățat de la medicii pedodonți voluntari cum se efectuează un periaj corect și au exersat periajul în timpul orelor de la școală ajutați de voluntari. Pe lângă această acțiune, copiii au aflat ce înseamnă o alimentație corectă, vizualizând pe o planșă nivelul de zahăr conținut de câteva dintre alimentele cele mai des consumate de ei. Scopul proiectului a fost educarea copiilor pentru o igienă orală sănătoasă prin schimbarea atitudinilor și a comportamentului referitor la igiena dentară și la consumul alimentelor bogate în zahăr. Programul a fost dezvoltat urmând bune practici folosite de către colegii americani din asociația Mobile Healthcare din care Merci Charity face parte din 2018.
Echipa a introdus programul de igienă orală la școală cu scopul de a dezvolta abilitățile copiilor de a folosi corect pasta și periuța de dinți și exersarea zilnică a periajului dentar, sub supervizarea unui cadru didactic, practică confirmată de studii internaționale. Fiecare copil a primit periuță de dinți și a exersat periajul dentar folosind o pastă de dinți care colorează suprafața dintelui care nu este suficient periată. Echipa a colaborat cu cadrele didactice care au asigurat continuitatea programului, după plecarea echipei. Copiii au continuat periajul dentar zilnic la școală cu scopul de a dobândi deprinderea de se spăla zilnic pe dinți. Fiecare trusă de periaj rămâne în școală pentru ca elevii să exerseze zilnic.
“Lipsa unei danturi sănătoase cauzează o alimentație deficitară, dureri dentare, probleme de fonație și neîncredere în sine. Primul ajutor dat unei danturi pentru a o mențione sănătoasă este spălatul pe dinți. Prin acest program introdus în școli, am reușit sa îi învățăm pe cei mici de ce sunt importanți dinții, ce alimente sunt benefice danturii și cum să efectueze un periaj corect. Cu cât avem dinții mai sănătoși, cu atât zâmbim mai mult!”, dr. Asma Nastase Battah, medic specialist pedodont și medic voluntar Zâna Merciluță.
Programul de periaj dentar a ajuns în satele Urzicuța, Cerăt, Perișor, Murgași din județul Dolj unde 328 de scopii au primit pastă și periuță de dinți și au exersat periajul dentar împreună cu echipa de medici voluntari. În București, programul a fost introdus la școlile 2, 125, 135. Astfel, în perioada 1 noiembrie – 28 februarie, aproximativ 660 de copii au participat în program.
Proiect derulat de asociația Merci Charity și finanțat prin programul „În stare de bine”, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile”.

***
Merci Charity este o organizație nonprofit înființată în 2012, al cărei scop este să acorde sprijin copiilor – cauze umanitare, prin proiecte de sănătate mobilă şi educaţie, având în prim plan copiii cu probleme medicale și sociale. „Zâna Merciluță” este primul cabinet stomatologic mobil din România care oferă servicii gratuite pentru copii cazuri sociale și umanitare. Astfel de cabinete stomatologice funcționează și în Germania, Franța, Polonia, Olanda, Statele Unite ale Americii, aparținând unor organizații neguvernamentale. Detalii despre proiectul „Zâna Merciluță” pe www.zanamerciluta.ro.

Sursa
1. Petersen, P. E., Bourgeios, D., Owaga, H., Estupman-Day, S., & Ndiaye, C. (2005): The global burden of oral diseases and risks to oral health. The Bulletin of the World Health Organization, 83, 661-669.
2. World Health Organization (2003): Oral health promotion: An essential element of a health promoting school Geneva.
3. Sheiham, A. (2006). Dental caries affects body weight, growth and quality of life in pre-school children. British Dental Journal, 201, 625-626.
4. Petersen, P. E. (2005): Sociobehavioural risk factors in dental caries – international perspectives. Community Dentistry and Oral Epidemiology 33, 274-279.
5. Dickson-Swift, V., Kenny, A., Gussy, M., M de Silva, A., Farmer, J., Bracksley-O’Grady, S. (2017). Supervised toothbrushing programs in primary schools and early childhood settings: A scoping review. Community Dental Health, 34, 208–225.
6. Kwan, S.Y.L., Petersen, P.E., Pine, C.M., & Borutta, A. (2005): Health-promoting schools: an opportunity for oral health promotion. Bulletin of the World Health Organization, 83, 677-685.
7. Jurgensen, N., & Petersen, P.E. (2013): Promoting oral health through schools: Results from a WHO global survey 2012. Community Dental Health, 30, 204-218.
8.www.stirileprotv.ro/stiri/social/1-copil-din-10-nu-s-a-spalat-niciodata-pe-dinc-i-znu-mi-da-mana-sa-iau-periuc-e.html
9.www.mediafax.ro/stiinta-sanatate/studiu-patru-din-zece-copii-au-carii-la-dintii-definitivi-aproape-90-dintre-acestea-sunt-netratate-12300724.
10. Institutul Național de Statistică. (2014).


Article by: admin

Tweet
Share
Pin it
Previous StoryO problemă reală a României: dinții copiilor de la sate Next StoryAsociația Merci Charity Boutique și Fundația Vodafone România lansează prima platformă digitală pentru gestionarea activității cabinetelor medicale mobile

Leave A Reply: Cancel Reply

(this will not be shared)

(optional field)

Nu exista comentarii inca.

  • Populare
  • Ultimele
  • Comments
  • Trei ani în comunitatea Mobile Healthcare Association, SUA 29th septembrie 2021

     Trei ani în comunitatea Mobile Healthcare Association, SUA

  • Conform ACUMM, pentru profilaxia și tratamentul stomatologic al copiilor din mediul rural este nevoie de peste 1 miliard de lei 20th noiembrie 2019

     Conform ACUMM, pentru profilaxia și tratamentul stomatologic al copiilor din mediul rural este nevoie de peste 1 miliard de lei

  • Mărim echipa din Iași: recrutăm doi medici stomatologi 22nd februarie 2022

     Mărim echipa din Iași: recrutăm doi medici stomatologi

  • Investește în Zâna Merciluță: Susține participarea asociației la Mobile Health Clinics Forum în Statele Unite 18th iunie 2018

     Investește în Zâna Merciluță: Susține participarea asociației la Mobile Health Clinics Forum în Statele Unite

  • Forbes Kids: Zâmbete de copii în regatul Zânei Merciluță 23rd noiembrie 2018

     Forbes Kids: Zâmbete de copii în regatul Zânei Merciluță

  • Asociația Merci Charity și Kaufland România aduc în satele ieșene primul cabinet stomatologic școlar mobil pentru copii 10th mai 2022

     Asociația Merci Charity și Kaufland România aduc în satele ieșene primul cabinet stomatologic școlar mobil pentru copii

  • Mărim echipa din Iași: recrutăm doi medici stomatologi 22nd februarie 2022

     Mărim echipa din Iași: recrutăm doi medici stomatologi

  • Extindem proiectul în județul Iași și angajăm! 7th februarie 2022

     Extindem proiectul în județul Iași și angajăm!

  • Sanatoriul de Pneumoftiziologie Brad din Hunedoara a primit donație un spirometru, echipament esențial în diagnosticarea pacienților cu afecțiuni pulmonare 7th octombrie 2021

     Sanatoriul de Pneumoftiziologie Brad din Hunedoara a primit donație un spirometru, echipament esențial în diagnosticarea pacienților cu afecțiuni pulmonare

  • Trei ani în comunitatea Mobile Healthcare Association, SUA 29th septembrie 2021

     Trei ani în comunitatea Mobile Healthcare Association, SUA

  • Merci Charity participă la Mobile Health Clinics Forum în Cleveland, Statele Unite ale Americii 102803 14UTCp28UTC02bWed, 27 Feb 2019 15:16:14 +000016UTC 2018

     Merci Charity participă la Mobile Health Clinics Forum în Cleveland, Statele Unite ale Americii

  • Asociația Merci Charity și Kaufland România aduc în satele ieșene primul cabinet stomatologic școlar mobil pentru copii 102803 02pm16 2022

     Asociația Merci Charity și Kaufland România aduc în satele ieșene primul cabinet stomatologic școlar mobil pentru copii

  • Un weekend doar pentru Monica 202803 2201916UTC02bWed, 27 Feb 2019 15:16:14 +000016UTC 2013

     Un weekend doar pentru Monica

  • Badiu Robert 202803 2201916UTC02bWed, 27 Feb 2019 15:16:14 +000016UTC 2013

     Badiu Robert

  • Adriana Cuta 202803 2201916UTC02bWed, 27 Feb 2019 15:16:14 +000016UTC 2013

     Adriana Cuta

CATEGORII

  • Blog
  • Children
  • Evenimente
  • Fapte bune
  • Fii OM BUN
  • Help Out
  • Hunger
  • Ideas
  • Indrazneste sa visezi
  • Life
  • Live Your Life
  • Photography
  • Presa
  • Press
  • Real Life Story
  • Testimoniale
  • Video
  • Volunteer

Tags

blog cabinete medicale mobile care care center donate geniu inovatie in sanatate legislatie merci charity sanatate vioara

ARHIVA

  • mai 2022
  • februarie 2022
  • octombrie 2021
  • septembrie 2021
  • august 2021
  • martie 2021
  • februarie 2021
  • ianuarie 2021
  • noiembrie 2020
  • octombrie 2020
  • septembrie 2020
  • august 2020
  • iulie 2020
  • iunie 2020
  • mai 2020
  • aprilie 2020
  • martie 2020
  • februarie 2020
  • noiembrie 2019
  • octombrie 2019
  • septembrie 2019
  • august 2019
  • iulie 2019
  • iunie 2019
  • aprilie 2019
  • martie 2019
  • februarie 2019
  • decembrie 2018
  • noiembrie 2018
  • octombrie 2018
  • septembrie 2018
  • august 2018
  • iunie 2018
  • mai 2018
  • aprilie 2018
  • august 2017
  • mai 2017
  • februarie 2017
  • decembrie 2016
  • octombrie 2016
  • septembrie 2016
  • iulie 2016
  • iunie 2016
  • aprilie 2016
  • februarie 2016
  • noiembrie 2015
  • octombrie 2015
  • septembrie 2015
  • august 2015
  • iulie 2015
  • mai 2015
  • martie 2015
  • august 2014
  • iulie 2014
  • iunie 2014
  • mai 2014
  • ianuarie 2014
  • noiembrie 2013
Un proiect sprijinit de Aviziero.